NFS: Carbon
Need for Speed Carbon, care se refera la Canionul Carbon unde concurentii se dueleaza pentru teritoriul orasului de dedesubt, este o zguduire a seriei, introducand elemente noi, eliminand altele, in timp ce continua povestea din Most Wanted. Carbon, cu alte cuvinte, este o imbunatatire a versiunii anterioare, cu o grafica imbogatita cu noi detalii si elemente, o posibilitate excelenta de configurare la sectiunea Autosculpt, un mod diferit de inaintare in joc, si una peste alta un joc bine realizat. Nu este revolutionar, nu este chiar genial, dar prezinta curse intense si de buna calitate.
Carbon continua ca stil de joc celelalte versiuni ale seriei. Are 2 perspective dinauntrul masinii, si doua dinafara, o campanie single player ce poate dura de la 10 pana la 14 ore, si o serie de mini-provocari bazate pe colectarea unor carduri de curse. Modul cariera este sarea si piperul jocului, consistand dintr-un oras impartit in 4 mari teritorii si in plus curse in canionul din afara orasului. Jucatorii pot alege din 3 clase diferite de masini: exotic, tuners si mucles (aceasta fiind o inovatie adusa de acest joc), care se comporta diferit intr-un mod destul de destept gandit. Cele patru noi elemente noi aparute in versiunea Carbon sunt echipajul, posibilitatea unica de configurare la Autosculpt, cursele Drift si clasele noi de masini. Una din marile adaugari este functionalitatea online. Aceasta permite jucatorilor (1-8 jucatori) sa concureze online pe platforme ca Xbox 360, PS3 si PC, in timp ce versiunile PS2 si GameCube nu sunt compatibile cu modul online.
Modul cariera urmeaza povestea versiunii anterioare. Din cauza adaugarii echipajelor sau din cauza faptului ca EA vrea sa adauge greutate prezentarii (de multe ori acest lucru facandu-se in detrimentul gameplay-ului), jocul este umplut cu scene si momente de povestire, de asemenea si personaje. Versiunea anterioara era una mai simpla. Razor era inamicul, un nemernic de prima clasa, care v-a furat masina. Asta v-a facut sa cautati razbunare impotriva acestui golan raufacator. Carbon are o intriga mai complexa, avand multe elemente de mister in spatele unei povesti in aparenta simple.
Lasand deoparte povestea, personajele, fetele frumoase care apar (si sa recunoastem ca toate sunt niste femei frumoase), stilul de a conduce cunoaste o modificare in aceasta versiune fata de cele dinainte. Ramane Need for Speed, masinile nu sufera stricaciuni necesare a fi reparate dupa curse, dar adaugarea categoriei “Muscle” de masini si firme de tuning de inalta performanta imbunatateste ideea de Need for Speed cu care eram obisnuiti. Jocul incepe intr-un ritm obisnuit si treptat permite deblocarea si castigarea de noi elemente. Masinile sunt impartite in clase, dar si in categorii. Exista trei categorii, incepand cu prima, care e rapida, continuand cu a doua, care e mai rapida, si terminand cu a treia, care e extrem de rapida. Nu va va vine sa credeti cat de repede pot rula aceste masini din a treia categorie.
Cariera are ca punct de inceput ideea ca sunteti un nimeni, un necunoscut, care odata a avut tot, dar acum a pierdut tot, deci trebuie sa o luati de la capat. La inceput se alege o clasa de masini. Intrucat este un element nou, multi tind sa aleaga o masina de la Muscle, un Camaro SS. Aceasta clasa de masini cuprinde autovehicule provenind chiar de la “American Muscle”, au motoare V8 de capacitate mare, se conduc ca niste masini de curse scurte, avand viteze maxime foarte mari si o acceleratie foarte buna. Dezavantajul apare insa la manevrabilitate, vehiculele din aceasta clasa fiind destul de greu de controlat. Masina se poate schimba pe parcursul jocului, daca credeti ca ati inceput facand o alegere gresita, fie prin acumularea de bani castigand curse, fie concurand in canion cu sefii carora le puteti captura masina.
Sunt peste 40 de noi masini incluse in Carbon. De la clasa Muscle mentionam: Mustang GT, Dodge Charger SRT8, Dodge Charger RT. Clasa Tuners cuprinde masini ca: Mazda Speed 3, RX-7, RX-8, Eclipse GT, Lotus Elise. Clasa Exotic cuprinde: Alfa Brera, un Mercedes CLK 500, si o varietate de Porsche-uri.
Fiecare teritoriu inamic este impartit in mai multe sectiuni. In fiecare sectiune veti vedea 3 sau 4 curse. Va trebui sa castigati toate cursele pentru a cuceri o sectiune si astfel treptat veti cuceri intregul teritoriu. Fiecare teritoriu este controlat de o gasca rivala, care va reveni sa va sacaie provocandu-va din nou la lupta uneori pentru teritoriile pe care le-ati cucerit deja. Daca acceptati provocarea si castigati cursa, veti pastra teritoriul, iar daca pierdeti, il veti pierde, putand reincerca sa il recuceriti. Odata ce ati cucerit un teritoriu, apare seful acelui teritoriu si va provoaca, iar cu el veti concura intr-o cursa in doua etape in Canion.
Cursa are loc intr-un canion cu un drum ingust si cu foarte multe serpentine, cu parapeti peste care se poate trece si unde va veti gasi sfarsitul daca nu sunteti atenti. Prima parte a cursei consta in urmarirea cat mai de aproape a sefului, punctajul cumulandu-se in functie de gradul de apropiere. In a doua cursa rolurile se inverseaza, iar cel care are punctajul cel mai mare castiga. Sunt in total 4 curse cu sefii.
Inovatia adusa in Carbon sunt echipajele. Ceea ce fac, sau nu fac, conteaza cel mai mult. Si uneori ceea ce pot face este destul de putin. Sunt 3 tipuri de echipaje: Drafteri, Scouts (cercetasi) si Blockers. Drafterii stau in fata dumneavoastra si va ofera un bonus de viteza atata timp cat stati in spatele lor, problema cu ei fiind ca nu toate cursele permit folosirea lor, intrucat au curbe stranse. Scouts gasesc scurtaturile curselor si va ajuta sa le taiati calea adversarilor, iar Blockerii genereaza haos. Ei izbesc sau incetinesc concurentii care va ajung, fiind din acest punct de vedere cei mai utili pe timpul curselor.
Configurarea masinii este una dintre chestiile cele mai impresionante la Carbon, aparand mult mai multe elemente, jocul mergand pe acelasi principiu, de a castiga curse, implicit bani, cu care se achizitioneaza piesele necesare upgrade-urilor pentru masina care au fost deblocate, sau de ce nu achizitionarea de noi masini.
Modul online ofera si el multe tipuri de curse, care au locuri pentru maxim 8 jucatori. Grafica si sunetele sunt cu totul deosebite fata de Most Wanted, in Carbon intorcandu-va in orasul innoptat din Underground 1 si 2. Muzica este energica si stimulanta, efectele sonore sunt demne de apreciat, acestea intensificandu-se pe masura ce sunteti urmarit de politie.
EA (Electronic Arts) face chestia asta de obicei: creeaza jocuri destul de bune, cu multe elemente. Carbonul schimba cursele tip Drag si mediul inconjurator specific Pacific NorthWest cu curse de tip Drift si un oras in timpul noptii. Drifturile aduc aroma jocului, cursele cu sefii sunt adevarate provocari, echipajele sunt inutile uneori si salvatoare in alte situatii, si de asemenea adaugarea masinilor tip Muscle si functionalitatea online sunt printre cele mai bune lucruri care au fost adaugate. Aceasta face din Need for Speed Carbon un joc care merita jucat.
Data publicării: 13 Octombrie 2007
Afişări: 3011
vezi toate articolele