Medieval 2: Total War
La fel ca in majoritatea jocurilor de strategie, obiectivul de indeplinit in Medieval 2 este cucerirea lumii cunoscute in joc. Ca un conducator al unui regat medieval, aceasta inseamna ca va trebui sa va bazati pe cavaleri, spadasini, arcasi, catapulte, tunuri si toate elementele la care va puteti astepta sa apara intr-un asemenea decor. De asemenea veti avea la dispozitie si un set de agenti pe care va veti putea baza. Diplomatii pot negocia armistitii (utile in momentele in care aveti nevoie de ceva timp pentru a recupera din puteri) sau aliantele intemeiate; printesele pot creste loialitatea unui general sau a unui regat invecinat prin mariaj; spionii va ofera o privire asupra apararii fortificate a cetatii inamice; asasinii pot elimina agentii inamici, si mai exista si preotii, la care vom ajunge mai tarziu.
Fiind un joc Total War, Medieval 2 se desfasoara pe doua planuri. Imaginea de ansamblu este a palnului strategic, unde examinati o harta a Europei si va administrati imperiul. De aici, aveti sub comanda toate asezarile, fortele armate, navale si de asemenea agentii. Aveti de asemenea posibilitatea de a construi imbunatatiri pentru a imbogati economia sau pentru a ajunge la tehnologia avansata a secolului 15. Spre exemplu, construirea de drumuri pavate nu creste numai comertul dintr-o provincie, ci contribuie si la marirea vitezei de deplasare a trupelor; imbunatatirea sectorului agricol pe de alta parte furnizeaza populatiei mai multa hrana, si prin urmare mai mult aur etc.
Medieval 2 introduce cateva modificari formulei stabilite in jocul original. Asezarile vin acum intr-o formula noua, fie de castele, fie de orase. Orasele genereaza mult mai multi bani, iar castelele produc o mai mare varietate de unitati militare si sunt mult mai usor de capturat. Este o idee interesanta, si nu sunt deloc in detrimentul experientei oferite de superorasele din jocul initial. Aceasta adauga totusi putin mai mult micromanagement in joc, intrucat va trebui sa supervizati miscarile de trupe si de agenti din diverse asezari, sau va trebui sa trimiteti trupele inapoi la un anume castel pentru a fi upgradate.
Toate acestea au un cost si desigur ca veti cheltui chiar si ultimul banut mai ales la inceputul jocului. Partea economica a jocului a fost imbunatatita prin adaugarea mai multor comercianti si a mai multor resurse. Exista acum resurse precum faina si vinul care sunt localizate pe harta si prin plasarea unui comerciant acolo puteti obtine aur de pe urma acestor resurse.
Aproape orice aspect din viata medievala este acoperit, chiar si cel religios. Va trebui sa construiti biserici sau moschei pentru a intari credinta populatiei, iar daca jucati cu o natiune catolica puteti chiar sa va implicati in alegerile papale. Acest element nu este doar pentru distractie; avandu-l pe papa de partea dumneavoastra poate constitui un avantaj considerabil, intrucat el va trece cu vederea unele incursiuni ale dumneavoastra impotriva altor natiuni crestine. Pe de alta parte, daca ratati acest post sau unul din dusmanii dumneavoastra de moarte reuseste sa castige papalitatea de partea sa, puteti spera in cel mai bun caz sa fiti excomunicat iar in cazul cel mai rau va puteti astepta la o cruciada indreptata impotriva dumneavoastra. Alegerile papale se desfasoara astfel: veti angaja preoti pentru a mentine credinta in provinciile dumneavoastra si de asemenea pentru a avea grija de ereticii sau vrajitoarele care apar. Cu cat este mai eficient un preot, cu atat mai mult va fi promovat pentru a ajunge episcop si apoi cardinal. De fiecare data cand moare un papa, cei mai importanti trei cardinali sunt propusi pentru alegeri, iar aici puteti interveni diplomatic pentru a cumpara voturile in favoarea omului dumneavoastra.
Jocul va restrictioneaza pentru inceput la 5 mari jucatori (Anglia, Franta, Imperiul Roman etc), insa pe masura ce avansati veti ajunge sa deblocati 12 alte natiuni din Europa, Africa de nord si Orientul Apropiat. Puteti trimite armate chiar si in Lumea Noua, unde va veti lupta cu aztecii, desi va fi putin mai dificil decat sa va luptati cu armate din Lumea Veche.
Campaniile vor dura si mai mult daca veti alege sa purtati fiecare batalie in timp real, avand posibilitatea de a trece rapid peste ele, permitand computerului sa genereze automat rezultatele luptelor minore. In afara de campania single player, mai exista cateva moduri in Medieval 2: skirmish, multiplayer - cu doua sub-moduri incluse.
Medieval 2 nu este un joc greu din punct de vedere tehnic, intrucat modalitatile de control sunt intuitive in majoritate. Insa va trebui sa ii acordati multa atentie, mai ales in ceea ce priveste activitatea inamicului. Este un excelent joc de strategie, care va va tine ocupat ore intregi si in acelasi timp veti ajunge sa va implicati destul de mult in campania care dureaza destul de mult. Fie ca sunteti un fan al jocurilor de strategie care vrea sa incerce o noua experienta, fie ca sunteti un gamer ocazional a carui curiozitate a fost starnita, acest joc merita atentie.
Data publicării: 23 Octombrie 2007
Afişări: 2897
vezi toate articolele